Italiensk mat i Sverige

Sedan omkring mitten av 1900-talet har restauranger med italienskt tema öppnat dörrarna i stadig takt. Det är inte bara pizzerior utan mer exklusiva fine dining restauranger som i allt större utsträckning gör sig populära bland svenska matintresserade.

Från norra Norrland till sydligaste Skåne finns italienska restauranger som serverar rustik italiensk mat. Även traditionella pizzerior har fått ett uppsving och många svenska pizzerior visar på en ökad omsorg för råvaror och hantverk.

Det italienska köket har sin grund i ett väl utfört hantverk och detta är något som restauranger runt om i Sverige också vill efterleva. Många gör dagligen egen färsk pasta och gnocchi och lägger stort arbete på ett korrekt utfört hantverk.

Italienska specialiteter

  • Ostar – gorgonzola, parmesan, mozzarella
  • Charkuterier – skinkor och salami
  • Pasta och gnocchi
  • Vin och olja

Även utgivningen av kokböcker med italienskt tema har ökat hos svenska konsumenter vilket visar på en vilja att lära sig mer om det italienska köket. Den generella ökningen av matlagningsprogram som visas på många kanaler över hela världen visar också på ett ökat intresse för matlagning i stort.

exklusiva och genuina råvaror

Många välsorterade livsmedelsbutiker och saluhallar i Sverige har fått ett ökat utbud av exklusiva råvaror från Italien som ostar och korvar. Detta beror förmodligen på en ökad efterfrågan från både restaurangbranschen och allmänheten som söker det genuint italienska.

Viner från Italien har även de blivit allt mer intressanta hos svenska konsumenter och även detta märks tydligt hos de specialiserade restaurangerna som väljer sina viner med stor omsorg. Det anses vara en del av matupplevelsen, att få dryck som kompletterar och förstärker upplevelsen av måltiden.

Detta gäller även desserter och dessertviner där restauranger runt om i Sverige visar på en ökad omsorg och medvetenhet. Hos många krögare och restaurangägare anses dessert och dess dryck tillhöra en komplett måltid och får likvärdig uppmärksamhet som de övriga rätterna på menyerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *